Hoe verklaart een osteopaat uw klacht?
De osteopaat maakt gebruik van vijf verklaringsmodellen om uw functioneren te verklaren. Een van de basisprincipes binnen osteopathie is dat wij ervan uitgaan dat het lichaam goed in staat is om zichzelf te helen. Soms blijft herstel uit en wordt een klacht chronisch. Dit kan erg vervelend zijn. Heb je ook een chronische klacht en ben je benieuwd hoe een osteopaat uw functioneren onderzoekt, lees dan verder!
Een holistische aanpak
We gaan ervan uit dat veel lichamelijke functies niet tot stand komen door één enkel onderdeel van het lichaam, maar dat alles zeer nauw samenwerkt en van elkaar afhankelijk is. Doordat alles in het lichaam met elkaar samenwerkt ontstaat er een lichamelijke functie. Als iets anders functioneert dan heeft dit dus ook gevolgen voor het hele lichaam. Dit is een beetje te vergelijken met een treinnetwerk.
Zijn er geen problemen dan rijdt alles stipt op tijd. Ontstaat er ergens om wat voor reden dan ook een vertraging dan kan het kleine probleem in Utrecht soms ook grote gevolgen hebben voor het treinverkeer rondom Amsterdam. Dit probleem kan lokaal in Utrecht zelf een defecte wissel zijn, maar het kan ook voortkomen uit slecht onderhoud van het spoor in de hele provincie. Als er hevige sneeuwval is kan zelfs heel Nederland plat liggen. Als je in Utrecht staat te wachten dan maakt de oorzaak van je probleem eigenlijk niet zoveel uit. Je wilt gewoon je trein halen en op tijd op je werk zijn!
Het lichaam werkt grofweg gezien ook op deze manier. Het onderliggende probleem (de oorzaak) van je klacht kan zich lokaal, regionaal of globaal in je lichaam bevinden. Voor jezelf maakt de oorzaak niet zoveel uit. Jij wilt namelijk gewoon van je klachten af. Voor de osteopaat doet het er wel heel erg toe! We kijken naar verbanden tussen de verschillende regio’s.
De 5 verklaringsmodellen:
Het lastige van het lichaam is dat het niet met één (trein)netwerk te verklaren is. Maar dat we naar veel meer netwerken moeten kijken om een totaalbeeld te kunnen vormen. Om systematisch en gestructureerd te kunnen werken, zijn er vijf verklaringsmodellen ontwikkeld. Deze beschrijven verschillende benaderingswijzen waarmee wij proberen je lichamelijke klacht te verklaren. Eigenlijk zijn we op zoek naar de treinnetwerken die de meeste behoefte aan ondersteuning hebben. Door gerichte ondersteuning kunnen we de vertragingen doen afnemen en lost het probleem zich op.
Hieronder volgt een korte opsomming van de verklaringsmodellen die wij gebruiken om een totaalbeeld te krijgen van je functioneren. Deze verklaringsmodellen zal ik om het wat eenvoudiger te maken vergelijken met het functioneren van een elektrische auto.
1. Biomechanische model (bewegingen)
We kijken naar de onderdelen van de auto en of deze nog allemaal goed kunnen bewegen. In het lichaam onderzoeken we bindweefsel, gewrichten, spieren, glijvlakken van het bindweefsel rondom de organen en de schedel en nog veel meer structuren. We proberen vervolgens een verklaring te zoeken voor het minder goed bewegen van bepaalde structuren.
2. Neurologische model (zenuwstelsel)
De nieuwe elektrische auto’s zijn voorzien van de meest hightech apparatuur. We kijken of het dashboard van de auto (de functie van de structuren van je lichaam), de bekabeling van de apparatuur in het dashboard (de aansturing van de structuren) en de software (de zenuwen van uw brein en ruggenmerg) goed kunnen samenwerken.
3. Respiratoire-circulatoire model (ademhaling en doorbloeding)
De onderdelen van de auto moeten voorzien worden van motorolie, ruitenvloeistof en nog veel meer vloeistoffen om goed te kunnen werken. Kunnen deze minder of minder goed aangevoerd worden dan kan dit tot technische mankementen van de auto leiden. Het lichaam moet ook continue voorzien worden van zuurstof, bloed en nog veel meer stofjes. Wordt de doorbloeding bijvoorbeeld lokaal verminderd door een afgenomen beweeglijkheid van het bindweefsel dan kan dit op de lange termijn gevolgen hebben.
4. Metabole/biochemische model (stofwisseling)
Het liefste heb je toch wel een auto die heel zuinig rijdt. Om de auto zuinig te laten rijden moeten enorm veel stoffen en structuren goed samenwerken. Er zijn enorm veel factoren die van invloed zijn op het zuinig rijden van de auto. Zo leidt stress of verstoring van de balans/harmonie in het lichaam ook tot meer energieverbruik. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid.
5. Biopsychosociale model (wie wij zijn en onze gedachten)
Het belangrijkste in de auto blijft toch wel de bestuurder. De chauffeur heeft altijd bewuste en onbewuste kwaliteiten. Het rijgedrag van de chauffeur heeft invloed op de hele auto. Heeft de chauffeur bijvoorbeeld altijd haast, dan zal de auto meer onderhouden moeten worden. Het lichaam en de geest werken ook erg nauw samen en beïnvloeden elkaar altijd.
Dus…
Als osteopaat onderzoeken we de onderlinge verbanden tussen de verklaringsmodellen. We zoeken naar de systemen die de meeste ondersteuning nodig hebben in relatie tot uw klacht. Per model beschikken wij over verschillende manuele behandelmethodes. Mocht er meer ondersteuning nodig zijn dan zullen wij u altijd doorverwijzen.
Bron
Tozzi, P., Fusco, G., Lunghi, C., & Hruby, R. J. (2017). The Five Osteopathic Models. Van Haren Publishing.